האם קנביס רפואי יכול לעזור לסובלים מפוסט טראומה להתגבר על אפיזודות דיכאוניות ומחשבות אובדניות? לפי מחקר חדש שנערך בקנדה התשובה חיובית.
הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) היא הפרעה פסיכיאטרית המתפתחת בעקבות חוויה טראומטית כמו תאונת דרכים, תקיפה מינית, מלחמה, פיגוע וכדומה, ועלולה לגרום לסיוטים, פלאשבקים מהאירוע הטראומטי, דריכות מתמדת, כעס, הפרעות שינה, קשיי קשב וריכוז ועוד. תסמינים אלה עלולים להגדיל את הסיכון לסבול מדיכאון, מהתמכרויות ומנטיות אובדניות.
מחקר חדש שפורסם ב-Journal of Psychopharmacology בחן את ההשפעה של קנביס על פוסט טראומה. החוקרים ניתחו את הנתונים שנאספו בסקר בריאות הנפש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בקנדה וכללו מידע על יותר כ-24,000 אזרחים קנדים.
ממצאי המחקר
בקנדה, בדומה לישראל, כ-9% מהאוכלוסייה סובלת מתסמונת פוסט-טראומטית או תסבול ממנה במהלך חייה. לפי הנתונים, קרוב לאחד מכל ארבעה אנשים עם PTSD השתמשו בקנביס, בהשוואה לאחד מכל תשעה אנשים באוכלוסייה הכללית. המחקר מצא שמאובחנים בפוסט טראומה שלא השתמשו בקנביס סבלו יותר מהתקפי דיכאון קשים וממחשבות אובדניות בהשוואה לאלו שהשתמשו בקנביס.
"שימוש בקנביס הוא נפוץ בקרב אנשים ששרדו טראומות", כתבו עורכי המחקר ב-The Conversation, "אף על פי שאפשר לראות בסם ככלי לבריחה רגעית מהרגשות השליליות בלי לחשוב על הנזק לטווח הארוך, הקשר בין קנביס ו-PTSD הוא מורכב יותר ממה שנראה על פני השטח".
ההסבר לכך נמצא במערכת האנדוקנבינואידית, הקשורה, בין היתר, בוויסות תהליכים במוח, כולל אלו המשתנים בעקבות חוויות טראומטיות כמו פחד, זיכרון ושינה. רכיבים מסוימים בצמח הקנביס, בהם THC ו-CBD מתקשרים עם המערכת האנדוקנבינואידית ויכולים להשפיע על התהליכים האלה.
מגבלות המחקר
הנתונים ששימשו את החוקרים נאספו מהשנה הקודמת, לכן לא הייתה דרך לדעת מה קדם למה: השימוש בקנביס, החוויה הטראומטית או המשברים הנפשיים. כמו כן, לא נאסף מידע על דרך השימוש בקנביס, על המינונים וסוג הקנביס ועל תדירות השימוש. המידע הזה יהיה חיוני למחקרים עתידיים בנושא.
לקריאת המחקר: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881119882806?journalCode=jopa&