פסוריאזיס (או בשמה העברי ספחת) היא מחלת עור כרונית אשר משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. אחת הדרכים לטפל במחלה ולשפר את איכות החיים של המטופלים היא באמצעות קנביס רפואי ושמן המפ המיוצר מזרעי הקנביס.
מהי פסוריאזיס?
פסוריאזיס גורמת להופעתם של כתמי עור אדומים מכוסים קשקשת. מסיבה כלשהי, תאי העור של חולי הפסוריאזיס גדלים בקצב מהיר יותר מקצב השלתם, וכך הכתמים נערמים באזורים שונים בגוף, והם עלולים להיסדק ולגרום לדימומים.
ישנם כמה סוגים של פסוריאזיס, והם נבדלים ביניהם בצורת הקשקשת ובמיקומים שלה. הסוג הנפוץ ביותר הוא פלאק פסוריאזיס, ובו הכתמים מתרכזים לרוב באזור המפרקים, הברכיים והקרקפת. בין 10% ל-20% מהחולים בפסוריאזיס מפתחים ארתריטיק פסוריאזיס, המלווה בדלקת מפרקים וגורמת לנפיחות ולכאבים במפרקים בקרבת האזורים הנגועים. תופעות לוואי נוספות כוללות כאבים, עייפות וחוסר שינה, והן יכולות להשפיע גם על מצבם הנפשי של החולים.
להתפתחות המחלה יכולים להיות כמה גורמים, בהם גורמים גנטיים (זוהו לפחות 25 גנים המגבירים את הסיכוי לחלות בפסוריאזיס), גורמי לחץ (החל בזיהומים או תגובה תרופתית וכלה בחוויות מלחיצות או טראומטיות), גורמים סביבתיים ואחרים.
הקשר בין קנאביס רפואי ופסוריאזיס
כאמור, פסוריאזיס היא מחלה כרונית, היא אינה ניתנת לריפוי וגם קשה מאוד לשלוט בה. אף על פי כן, ישנם מספר טיפולים להקלה על הסימפטומים של פסוריאזיס, בהם טיפולים תרופתיים, משחות לטיפולים מקומיים, תרפיה באור (כולל ביקורים בים המלח) ועוד. לכמה מהטיפולים האלה יש תופעות לוואי קשות, ואחרים מאבדים מיעילותם ככל שהגוף נעשה עמיד אליהם.
קנביס רפואי הוא אחד הטיפולים החלופיים שהמחקר מתמקד בהם. קנביס רפואי יכול לעזור לחולי פסוריאזיס בכמה דרכים:
1. ויסות המערכת החיסונית
מחקר מ-2014 הראה שהרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בקנביס, THC, עשוי לדכא את המערכת החיסונית של הגוף, ובשל כך לטפל במחלות אוטואימוניות, הקשורות לפעילות יתר של המערכת החיסונית, בהן פסוריאזיס, דלקת מפרקים, זאבת, קוליטיס, טרשת נפוצה ואחרות.
הפעילות של THC קשורה בשני קולטני תאים בגוף: CB-1 ו-CB-2, הנמצא בתאים חיסוניים ולכן ממלא תפקיד במערכת החיסונית. מכיוון שה-THC המצוי בקנביס קשור לקולטן CB-2, ממצאים מראים שהוא יכול לטפל ביעילות במחלות אוטואימוניות כגון פסוריאזיס.
2. מניעת דלקות
ההשערה הזאת גם מתוספת למחקרים הרבים המצביעים על המאפיינים האנטי-דלקתיים של הקנביס; דלקתיות היא הגורם לכאב ולפגיעה ברקמות העור המזוהים עם ארתריטיק פסוריאזיס, והיא גם אחראית באופן חלקי לכאב ולגירוי הנגרמים מהפצעים עצמם.
3. האטת קצב גידול התאים
מספר מחקרים הראו שקנאביס יכול להשפיע על קצב הגידול של קרטנוציטים, תאי עור חדשים הנמצאים אצל חולי פסוריאזיס. מחקר אחר מצא שקנביס שולט בייצור של תאי עור חדשים. בנוסף, נמצא שקנביס מביא תועלת בהחלמת פצעים, מצב נוסף שבו מעורבים קרטונציטים.
4. הקלה על כאב
כידוע, אנשים רבים משתמשים בקנביס כדי להקל על כאב, מכיוון שהתועלת שלו בהקלה על כאבים חזקים ממקור נוירופתי היא גבוהה מזה של משככי כאבים אופיואודיים. מחקרים מצאו שקנביס יכול להקל גם על כאב כרוני או כאב בעקבות ניתוח.
קנאביס לחולי פסוריאזיס בישראל
פסוריאזיס לא נמצא ברשימת ההתוויות של משרד הבריאות לטיפול בקנאביס רפואי. בתחילת 2016 פנו נציגי אגודת הפסוריאזיס הישראלית לשר הבריאות יעקב ליצמן בבקשה לאשר מתן רישיונות רפואיים גם לחולי פסוריאזיס הסובלים מגירוד מתמיד ולחץ נפשי, העלול להחמיר את תסמיני המחלה. עד למועד כתיבת שורות אלו, פסוריאזיס לא נכלל ברשימת ההתוויות. עם זאת, השימוש בשמן המפ (Hemp) הוא חוקי ואפשר לקנות אותו בחנויות טבע ובריאות ללא צורך באישור מיוחד.
שמן זרעי המפ לטיפול בפסוריאזיס
שמן המפ מיוצר מזרעי קנביס מזן סאטיבה שאינם מכילים את הרכיב הפסיכואקטיבי THC, ואפשר להשתמש בו במספר דרכים ולהקל על כמה מהתסמינים הלא נעימים של הפסוריאזיס. לדוגמה, מריחת שמן המפ על האזור הנגוע משפרת את בריאות העור ומזרזת את הסרת תאי העור המתים. בנוסף, בגלל ההשפעה המרגיעה של שמן ההמפ, חולי פסוריאזיס יכולים לשלוט בתחושות הדחק והמתח ולמנוע התלקחויות של המחלה.
איך להשתמש בשמן המפ לטיפול בפסוריאזיס?
אפשר להשתמש בשמן המפ בכמה דרכים:
אכילה: אפשר להשתמש בשמן זרעי המפ לתיבול סלט או מאכלים אחרים או לצרוך ישירות כפית או שתיים ממנו, אבל אין להשתמש בו לבישול או לטיגון.
מריחה על העור: ישנם מגוון מוצרים לטיפוח העור המכילים שמן המפ, בהם קרמים, משחות ותחליבי לחות, ומכיוון שהם גם מכילים חומצות שומן חיוניות כגון אומגה 3 ואומגה 6, הם מסייעים גם בהפחתת התגובה הדלקתית.