מדענים איטלקים הצליחו לבודד רכיב חדש בצמח הקנביס: THCP (קיצור של טטראהידרוקנאביפורול – tetrahydrocannabiphorol). הרכיב החדש נמצא חזק פי 33 מ-THC, הרכיב הפסיכואקטיבי בקנביס הגורם לתחושת "היי". התגלית יכולה להסביר את ההשפעה החזקה של כמה מזני קנביס שבהם שיעור THC נמוך. הקנבינואיד החדש נבדק בינתיים רק בתנאי מעבדה, ועדיין לא ידוע מה תהיה השפעתו על בני אדם.
אותם מדענים גילו עוד קנבינואיד שלא היה ידוע עד כה למדע: CBDP, השייך למשפחת ה-CBD, הרכיב הלא פסיכואקטיבי בקנביס, המשמש, בין השאר, כמשכך כאבים, נוגד דלקתיות ומונע פרכוסים בחולי אפילפסיה. עד כה זוהו יותר מ-100 קנבינואידים בצמח הקנביס, רובם אינם פסיכואקטיביים.
איך זוהו הקנבינואידים החדשים?
החוקרים בודדו וזיהו את הקנבינואידים מזן הקנביס הרפואי האיטלקי FM2, ולאחר מכן שלחו אותו למעבדה כדי לבחון את השפעתו על המערכת האנדוקנבינואידית. בבדיקת המעבדה נמצא שהרכיב THCP נקשר בעוצמה רבה לקולטנים בגוף – 33 פעמים יותר מ-THC ו-63 פעמים יותר מקנבינואיד מוכר אחר – THCV. התגלית הזאת העלתה את ההשערה ש-THCP אחראי להשפעה החזקה של זני קנביס עם מינון THC נמוך.
מה השימושים הרפואיים של THCP?
בשלב זה, הקנבינואיד נבדק רק על עכברי מעבדה ובמינונים נמוכים. העכברים הגיבו פחות לגירוי כאב, וגם התנועה שלהם הייתה איטית יותר וטמפרטורת הגוף נמוכה יותר, בדומה לתגובה ל-THC. עדיין לא ידוע איך יגיבו בני אדם ל-THCP, אבל בשל חוזקו ויכולתו להיקשר למספר רב של קולטנים, החוקרים מעריכים שיש לו פוטנציאל לשימוש רפואי, כולל פיתוח תמציות מרוכזות לטיפול במחלות ותופעות ספציפיות.
כמו כן, התגלית יכולה לקדם את הגילוי של רכיבים נוספים בצמח הקנביס.
לקריאת המחקר: https://www.nature.com/articles/s41598-019-56785-1